Hill landscape design

On this steep Taylors Mistake hillside property we are constructing a series of timber steps down to the public access walkway that leads to the beach. The design brief from this family of keen surfers was for functional, robust steps in keeping with the low key style of their bach. 

Linking the sets of steps we’ll build short pathways and pads, surfaced with compacted gravel. The longer sets of steps will have a galvanised steel pipe handrail for safety, and to help the clients haul themselves back up the hill after surfing.

Now that all the heavy lifting is done (see the video here), we’re onto building the decks. On a steep Christchurch hillside like this one on Cannon Hill, decks are a good way to get some usable outdoor space. Somewhere for the kids to play and much easier to maintain in the long run than difficult to access garden beds!