Hillside

On this steep Taylors Mistake hillside property we are constructing a series of timber steps down to the public access walkway that leads to the beach. The design brief from this family of keen surfers was for functional, robust steps in keeping with the low key style of their bach. 

Linking the sets of steps we’ll build short pathways and pads, surfaced with compacted gravel. The longer sets of steps will have a galvanised steel pipe handrail for safety, and to help the clients haul themselves back up the hill after surfing.

This week we are putting the finishing touches to the hillside garden design we started at the end of last year. The brisk weather experienced over the last week is certainly a contrast to the hot days we spent here over summer!  

The slats have been installed, the garden has been mulched and the final plant out is almost done now. It is pleasing to see all of the elements of the garden come together in a unified design.

Over past few weeks we’ve been back working at three Christchurch hillside properties we began working on earlier in the year. The change to cooler temperatures has been welcome - just hope the much needed rain doesn’t come too soon!

At the first property, the building work on the house is all done, the owners are in and the final touches to the garden design are underway. Several large boulders have been placed and the area is being prepared for the last of the planting. 

Design topics

Using recycled hardwood sleepers, reclaimed from the wharf upgrade to the port of Lyttelton,  we have been building steps in this hillside Christchurch garden. These steps link the lower area of the property up to the second level of the house and then on up to the future garden area at the top of the property.

Design topics

Because of the difficult hill site access on the Port Hills above Christchurch, these landscape clients wisely engaged us to design this courtyard before house construction.

In this way any structural elements within the landscape design can be incorporated in the build.

Design topics

On this steep coastal Christchurch hillside site, the 2011 earthquakes damaged the driveway rock walls on the lower section and caused significant drainage issues on the upper section, behind the house.

Our brief was to reconstruct the rock walls on the lower section and to design and build a functional outdoor living area on the upper section of the property.

Design topics

In this design the clients engaged Gunn Design Landscape Architecture to design a relaxed & functional entertainment area to complement their new home.

Located on Mt Pleasant, Christchurch, we created an area that was both warm for those cooler evenings and calming for those hot windy summer days. 

As a landscape design business, we enjoy the challenge of developing outdoor living ideas into functional spaces to enjoy.